Tips & tricks: Cum să devii relevant în Social Media?

În ultimul timp, am senzația că Social Media se rezumă doar la Instagram. Nu știu cum e la tine, dar dacă acum vreo 2 ani când mă trezeam, primul lucru pe care îl făceam era să deschid Facebook-ul, acum cu siguranță Instagram este prima mea alegere. Probabil, părinții noștri, chiar și bunicii, iubesc mult mai mult Facebook-ul și nu prea înțeleg ce găsim atractiv la Instagram.. Însă noi, atunci când spunem Social Media, automat ne gândim la toată nebunia de pe Instagram cu influenceri, fotografi talentați, creatori de conținut, locul în care îți găsești inspirația. Cred că mai nou, în materie de inspirație, Instagram-ul reușește să se bată cu Pinterest, ba chiar de multe ori să câștige bătălia.

Nu, Social Media nu înseamnă doar Instagram, ci un mix de rețele sociale care folosite cu cap te pot ajuta să devii relevant în acest spațiu. Bine, asta dacă oarecum ești tentat să fii vizibil în online prin activitatea ta. După mine, există două mari categori de oameni care ar trebui să știe câteva chestiuni basic despre cum se „învârt” lucrurile în Social Media: cei care au un brand și doresc să își atragă potențialii clienți prin promovarea online și cei care doresc să își construiască un brand personal în online și să devină cunoscuți prin munca sau creativitatea lor. Mai apoi, urmează categoria celor care găsesc în Social Media o metodă de entertainment, le place să posteze, știu ce fac, însă nu au un anumit scop. Însă dacă e să fi observat ceva la ora actuală, e că din ce în ce mai mulți își doresc să devină relevanți în online. De ce? Probabil pentru că da, se pot face bani! Nu chiar așa ușor cum cred unii, dar se pot face! Și încă ceva, e cool, nu?

Și acum, după mega introducerea pe care v-am făcut-o, cred că e timpul să răspund la câteva întrebări care cel mai des mi-au fost adresate pe Instagram, dar și face to face când le-am spus oamenilor că nu sunt doar pasionată de Social Media, ci și lucrez în această sferă. Așa că, dacă ești la început sau pur și simplu vrei să „furi” câteva tips-uri din mica mea experiență (pe bune, am senzația că am atâtea de învățat în domeniul ăsta, că mă întreb oare când se vor opri.. răspunsul: NICIODATĂ, pentru că în Social Media mereu apare ceva nou!), fii pe fază!

TU ești un BRAND! Ai grijă de tine!

Ție ce ți-ar plăcea să vezi la brand-ul tău preferat? Întreabă-te asta atunci când ai dubii legate de ce să postezi sau cum ți-ar plăcea să arate conturile pe care ești activ. Nu e ușor să îți creezi un brand personal remarcant, însă dacă e să fi învățat ceva până acum, este că în ziua de astăzi e foarte greu să fii autentic, iar cea mai bună soluție e să fii tu! Cum? Asumă-ți fiecare lucru pe care-l faci în online. Cu toții ne inspirăm unul de la celălalt, iar dacă faci asta și vrei să te remarci, e absolut esențial să îți pui amprenta asupra fiecărei postări! De exemplu, dacă cineva îți taie numele de sus și nu ar ști că e o postare făcută de tine, să își dea seama că tu ești în spate. Creativitatea se învață, nu e un talent înnâscut! Într-adevăr, unii au o latură artistică dezvoltată, însă dacă ești mai pragmatic, nu înseamnă că nu ești creativ!

Experiențele, oamenii și fiecare lucru mic ne activează latura creativă, important e să o hrănim constant!

Fii prezent pe toate rețelele sociale!

Probabil că te gândești că nu vei avea timp să postezi și pe Facebook, Instagram, Pinterest, Twitter, YouTube, etc. Deja e prea mult! Ah, noroc că la noi nu prea prinde Twitter. Ei bine, dacă vrei să obții ceva fain din munca ta în Social Media, este important ca oamenii să te găsească peste tot și să îți adaptezi mesajele în funcție de canalele unde ești prezent. Chiar și pe Twitter, de ce nu? Ok, hai să zicem că nu prea te înțelegi cu camera și YouTube-ul iese din discuție.. Însă, dacă ești un creator de conținut talentat, e musai să ai Pinterest! Dacă mai ai și blog pe lângă, crede-mă că poți avea ușor intrări în site de pe Pinterest. De asemenea, am întâlnit mulți instagrammeri care aveau comunități mari pe Instagram și nu au simțit nevoia de Facebook. Ei bine, într-un final au realizat că o pagină de Facebook e musai! Dacă Instagram-ul este mai „nișat”, prin Facebook reușești să ajungi la mult mai mulți oameni, iar dacă ai ceva important de spus, e bine să fii prezent și acolo!

Cum faci o postare să fie catchy?

Risc să repet ceea ce probabil ați mai auzit de „n” ori, însă pe lângă o fotografie frumoasă, este important să postați la ora potrivită, să aveți un copy bun, iar dacă vorbim de Instagram, hashtag-urile fac totul! E important să îți creezi o comunitate relevantă pentru ceea ce faci tu. Degeabă postezi cel mai frumos flatlay cu cărți și cafea, dacă tu urmărești oameni care sunt interesați de mașini. A fost un exemplu radical. Ideea e să îți alegi inteligent hashtag-urile, în funcție de zonă, dar și de activitatea ta pe Instagram. E bine să te uiți și câți utilizatori au folosit acel hashtag. Cu cât mai mulți, cu atât mai bine. Mai nou se pot urmări hashtag-urile, ceea ce e foarte cool!

Ca o poză să prindă bine e important să fii atent la momentele zilei. Niciodată nu voi posta un apus dacă e 9:00 a.m și niciodată nu voi posta o poză în costum de baie dacă afară sunt -10 grade. Oamenii interacționează mai bine cu postări care au legătură cu momentele respective! De asemenea, nu uita să folosești un call to action în postările tale. Astfel, crești engagementul, iar oamenii își vor dori să vadă și mai mult de la tine! NU în ultimul rând, fă-ți cont business, dacă vrei să faci lucrurile inteligent pe Instagram. Statisticile te vor ajuta să îți cunoști urmăritorii mai bine.

Cum faci bani din Social Media?

Dacă ai senzația că e ușor, îți zic eu că nu! Cel mai probabil, îți va fi greu să explici părinților și bunicilor cum faci tu bani mai exact, postând pentru alți oameni. Mie mi-a fost greu să le explic, dar într-un final și-au dat seama că vorbesc altă limbă și trebuie să accepte că ăsta-i job-ul meu, cum alții sunt medici sau avocați. Mai exact, există și un masterat pe așa ceva și m-am dus fix la el! Vă dați seama că a trebui să o iau de la capăt cu explicațiile. Mi-am dat seama că mi-ar plăcea să lucrez în Social Media, cam din anul 1 de facultate. Dacă și tu faci Comunicare și PR, e bine să îți alegi o nișă încă din anii facultății. Mie mi s-a părut atractivă și de viitor, latura aceasta. Cam în orice agenție sau companie există specialiști în social media și marketing online, așa că nu e deloc greu să îți găsești un job. Să nu uităm că există o mulțime de branduri care preferă să lucreze cu freelanceri. Lucru pe care eu l-am făcut și încă-l fac. Dacă sună tentant, e bine să știi că trebuie să fii super bine organizat și responsabil! Nu e ușor să ai 5, 10 branduri pe mână!

Pe de altă parte, dacă te gândești să faci bani efectiv prin tine, îți zic că se poate! Dar îți trebuie multă răbdare. Da, poți câștiga bani din Instagram și blog, însă până să ajungi în punctul acela, trebuie să îți crești frumos comunitatea și să faci în continuare lucrurile foarte bine. Crede-mă că dacă faci cu pasiune ceva, fără să te gândești la rezultatele financiare, ele vor veni. Vei fi observat, fără să dai tu din coate! Am spus ceva mai sus ce trebuie reținut! Instagram + blog. Dacă ești pasionat de Instagram, e important să știi că un blog în paralel te va ajuta foarte mult. Agențiile se uita la asta, la un pachet integrat, așa că dacă vrei în timp să faci bani, ia în calcul și un blog.

Una peste alta, mi-am dat seama că ăsta e unul dintre cele mai lungi articole de pe blogul meu. Probabil pentru că n-aș mai termina vorbind despre Social Media. Și pentru că simt că vreau să vă spun mai multe, va urma un Part II. Promit! Îmi place să cred că lucrurile pe care le scriu aici vă sunt de folos, așa că mi-ar plăcea tare mult să îmi lăsați întrebările voastre în secțiunea de comentarii!