Despre fenomenul cyberbullying: toți am fost victime în online măcar o dată.

Mi-aduc și acum aminte când am văzut pe Facebook un comentariu la fotografia unei domnișoare care suna ceva în genu’ (cenzurez): „Cum ai putut ieși în halul ăsta din casă? Tu nu te uiți în oglindă să vezi ce față de maimuță ai?” Ok, acest comentariu e ceva soft, însă am văzut multe altele mai grave, care mă făceau pe mine să mă simt prost. Recunosc că nu mi s-a părut normal și mă gândeam la victima care se afla în spatele acelui comentariu răutăcios. Dacă eram eu în locul ei? Ce-aș fi făcut?  În ultimul timp, văd cam pe toate rețelele sociale, indiferent că vorbesc despre Instagram sau Facebook, comentarii răutăcioase, lipsite de esență, mai ales la adresa persoanelor influente, bloggeri, persoane publice, dar și în rândul puștoaicelor și puștilor care probabil așa „se alintă”, cu fel și fel de apelative. Prima dată am fost șocată, după m-am obișnuit să văd așa ceva, acum.. să fie o normalitate? Clar nu!

Pentru că îmi desfășor activitatea în social media sunt cu ochii cam pe tot ceea ce se întâmplă în online. Ce pot spune e că dacă nu am fost noi victimele fenomenului cyberbullying-ului măcar o dată, sigur am asistat la el, fără a putea face mare lucru. Tocmai de aceea, mi-a atras atenția campania #NuTastaUră desfășurată de Bitdefender, prin intermediul căreia avem un cuvânt de spus în priviința cyberbullying-ului. În urma studiului realizat de Tribal WorldWide România pentru Bitdefender, s-a ajuns la concluzia că 80% dintre adolescenți au fost hărțuiți pe internet, principalele motive fiind legate de aspectul fizic, pasiunile și situația materială. 80%?!? Se pare că în online uităm și de educație, și de principii și de tot.. Chiar așa suntem cu totul alții în spatele telefonului, laptop-ului? Atât de mulți?

„Rezultatele studiului ne pun în fața unei imagini mai alarmante decât am fi putut bănui. Cyberbullying-ul este unul dintre acele fenomene de masă insidioase în fața căruia nu există strategii de apărare optime. În ciuda amploarei, gravitatea acestuia scapă de multe ori atenției publice. Tinerii învață din proprie experiență cum arată ura celorlalți față de ei, iar numărul victimelor poate fi chiar mai mare căci persoanele cele mai traumatizate refuză de multe ori să recunoască, uneori chiar față de sine, ceea ce li s-a întâmplat. Adolescenții încep viața crezând că societatea reprezintă un spațiu al urii îndreptate împotriva lor, iar efectele psihologice și sociale sunt severe și de lungă durată”, spune lector univ. dr. Nansi Lungu, analist comportamental la Bitdefender.

Luna aceasta, Bitdefender luptă împreună cu noi împotriva hărțuirii în online! Obiectivul lor este cel de a strânge 50 000 de semnături în cadrul petiției online (o găsești aici), pentru a lansa un buton de Facebook reactions – Butonul contra cyberbullying. Acest buton are mai mult rolul de sancțiune socială, transformându-ne din privitori indiferenți în unii cărora le pasă. În acest mod, tragem un semnal de alarmă asupra unui conținut agresiv și uite așa, poate reușim să facem un agresator să se simtă prost. Cel puțin asta mi-aș dori eu, să le fie rușine de violența verbală! În acest mod,  dacă facem o echipă, putem diminua numărul prea maaaare al celor care hărțuiesc online.

Fii și tu parte din cei 50 000 de luptători împotriva cyberbullying-ului! Semnează aici!

SHARE-uiește acest material cu cât mai mulți prieteni pentru a afla și ei despre această petiție online desfășuartă împotriva cyberbullying-ului.