Despre blogging și influenceri din culisele Webstock 2017

Au trecut 2 zile de la cel mai mare eveniment de social media din România, iar câteva idei de acolo mi-au rămas proaspete în minte și vreau să vi le împărtășesc și vouă. Dacă ești pasionat de online sau lucrezi în această sferă, cu siguranță ai auzit despre Webstock, iar dacă nu ai auzit, iată ce trebuie să știi despre el: este un eveniment dedicat bloggerilor, vloggerilor, influencerilor, consultanților în social media, specialiștilor în PR ș.a., iar evenimentul ține o zi întreagă, fiind împărțit în două – în prima parte se desfășoară conferințe interactive despre cele mai noi tendințe în social media, iar în a doua parte are loc Gala Webstock unde sunt oferite premii celor mai creative și inedite proiecte și campanii în social media, produse de România în ultimul an.

Am fost pentru prima dată la un eveniment Webstock anul trecut, însă în calitate de social media specialist, trimisă de firmă bineînțeles, pentru a-mi lua notițe despre ce trebuie și ce nu trebuie făcut într-o campanie în online, dar și pentru a fura câteva „tips-uri” (cum îmi place mie să le numesc) de la oameni cu ani buni de experiență în domeniu. La început mă intimida ideea de a intra în discuție cu ei, dar după mi-am luat inima în dinți și nu m-am sfiit să întreb una alta. Toți pornim de undeva. Dacă asta era anul trecut, anul acesta am participat în calitate de blogger acreditat. Uitându-mă în urmă,  realizez cât de mare este puterea gândului. De ce zic asta? Anul trecut la aproximativ aceeași dată, îmi spuneam cât de cool ar fi să fiu la Webstock în calitate de blogger. La un an diferență, iată-mă acolo cu un ecuson pe care scria Arina Baston – arinawander.com. Să vedem ce-o mai fi și la anu’..

Ok, gata cu lunga introducere. Hai să trecem la partea care cu siguranță vă interesează și pe voi. Ce mi-a plăcut sau nu mi-a plăcut la Webstock 2017 și ce am reținut de acolo?

Am participat la Blogging Session, deși aș fi dat orice să mă pot teleporta și la Case Studies Session. Cu toate acestea, n-am putut rata speakerii de la Blogging Session pentru care am tot respectul și admirația, aceștia fiind: Vali Petcu (zoso.ro),  Andreea Retea (andressa.ro), Alexandru Ciuca (hoinaru.ro), Marian Ionescu aka Mariciu– vlogger și Marius Pahomi (CEO, Conversion Marketing). Victor Kapra, blogger și consultant social media, a moderat întreaga conferința așa cum nimeni altcineva nu ar fi reușit să o facă. Zic asta, pentru că din păcate, anul trecut am asistat la o conferință în care moderatoarea nu a reușit să facă față conferinței. Da, uneori dezabaterile legate de online pot lua o întorsătură la care nici nu te aștepți. Fiecare are părerea lui, ideile sunt subiective, iar experiențele bineînțeles diferite. Tot respectul pentru Victor Kapra care a reușit să modereze conferința în așa fel încât să nu se supere nimeni. Nu știu cum a rămas cu Andreea Retea și Zoso (au existat câteva replici acide și răutăcioase), însă îmi place să cred că totul s-a terminat cu bine.

Mi-a rămas în gând modul în care a început Victor Kapra conferința. Cu o statistică. În ultima lună s-au înregistrat 8 700 de bloguri în România și peste 107 000 de postări. Ce ne spune asta? Clar, social media este viitorul, dar și prezentul. Pe de altă parte, încrederea publicului în media tradițională a scăzut cu 7%. Televiziunile se confruntă cu un public destul de îmbătrânit, iar noile media au avut parte de o adevărată explozie. Așteptările publicului din online au crescut, iar din ce în ce mai mulți foști jurnaliști și nu numai, s-au orientat spre blogging sau vlogging.

Cred că toți din sală atunci când participă la o conferință de genul au așteptarea să li se ofere o rețetă magică. Cum să am succes cât mai rapid cu blogul meu? Ce trebuie să fac pentru a avea mai mulți urmăritori? ș.a. Ok, țin să vă dezamăgesc.. nimeni nu are rețeta perfectă. Însă, vestea bună este că există câteva reguli simple și destul de logice care pot să vă aducă succesul în timp. Regula de aur: investește în conținut de calitate! Apoi, dacă este nevoie angajează oameni care să te ajute cu administrarea site-ului, fotografi sau eventual specialiști în montaj. Dacă oferi de la început ceva de calitate oamenilor care te urmăresc, n-ai cum să treci neobservat de agenții, dar și utilizatori. Dacă ești perseverent poți faci bani frumoși din asta. Unii ajung chiar să-și crească copii din blogging; cazul lui Zoso.

O tendință în social media care a luat cu asalt Statele Unite este podcasting-ul și începe să-și facă simțită prezența ușor ușor și în România. La acest moment, cred că Zoso este singurul care face podcasturi și de ce nu, s-ar putea să fie primul care aduce acest trend în România. Ce este un podcast? Invitații râdeau și-l numeau un vlog fără video. Ei bine, acesta este un audio care poate fi ascultat în mașină sau de ce nu în timp ce lucrezi prin casă. Mi se pare foarte cool să ascult o experiență, povestire în timp ce conduc și cred că nu mai am mult și voi începe să descarc podcasturi.. Nu de altceva, dar într-un timp în care toți suntem pe fugă și totul se întâmplă în viteză, podcasting-ul poate fi o variantă mult mai rapidă decât un articol citit pe blog sau 5 minute petrecute pe un vlog.

Altceva.. la ce se uită o agenție atunci când vrea să lucreze cu un influencer? 1. comunitate, 2. creativitate. Cu toate acestea există bloggeri care nu sunt atât de activi pe Instagram sau Facebook și au mii de unici pe blog. Bineînțeles, în funcție de campanie, fiecare agenție alege care este influencerul potrivit. Mi-a plăcut discuția legată de Insta Stories.. merită să plătești o căruță de bani un influencer, doar pentru a-și da check-in într-un restaurant sau a posta un video cu un produs? Clar este că dezbatarea pe acest subiect ar fi ținut ore-n șir, pentru că fiecare avea altă părere. În timp ce se desfășura discuția, un singur lucru îmi trecea prin cap.. Ok, există influenceri care au 200 000 de oameni care se uită la un singur Insta Story, dacă aș fi agenție probabil că i-aș da niște bani frumoși. Concluzia: ne adaptăm trendului. Până la urmă asta înseamnă social media; puterea de a te adapta tendințelor.

Cam atât de anul acesta de la Webstock. Aștept următoarea ediție.. Până una alta, felicitări tuturor câștigătorilor! Și bineînțeles, felicitări echipei de organizare. 👍22051208_1478874208814619_5750142731806472351_o (2)

Poți vedea și tu lista câștigătorilor, chiar aici.

Sursă foto: pagina de Facebook Webstock