7 motive pentru care îmi place în București

Țin și acum minte prima zi în care am pășit în capitală. Eram dezorientată, nu știam încotro s-o apuc, cum să găsesc atâtea locuri, ce să mai zic că mă pierdeam la metrou și găseam foarte greu unele locuri cu tot cu Google Maps. La început îmi părea atât de dificil să învăț orașul, să descopăr fiecare colțișor și să mă acomodez cu agitația urbană și toată nebunia. Cu siguranță și tu ai trecut prin același episod atunci când te-ai mutat în București. Dacă nu ești de pe aici, cu siguranță vei simți asta când îl vei vizita sau îți vei începe studenția. Dar îți mai zic ceva.. pe lângă acest sentiment de „început”, te vei îndrăgosti ușor ușor de părțile frumoase ale „micului Paris.”

Da, probabil mulți vor spune că nu le place orașul că-i mult prea aglomerat, zgomotos, că nu-i aer curat, că-n unele părți e mizerie, că traficul e aiurea, că aia, că aia.. Mereu vom găsi câte ceva de comentat. Recunosc că sunt de acord cu multe afirmații, însă sunt genul de om care privește partea frumoasă a lucrurilor, implicit a unui loc și îmi place să fructific acest sentiment. Deși, la sfârșit de weekend sunt adepta escapadelor în afara Bucureștiului pentru a mă încărca cu energie, Bucureștiul este locul în care mă întorc cu drag. De ce? Hai să uităm pentru câteva momente toate opiniile contra și să evidențiem părțile frumoase ale capitalei.

Arhitectură spectaculoasă și străduțe colorate

Locul meu preferat de plimbare e fără doar și poate Calea Victoriei. De multe ori o iau frumos la pas de la Victoriei spre Unirii și admir frumusețea arhitecturală. Fie că vorbim despre blocurile vechi într-un mix interesant cu clădirile moderne, Ateneul Român sau Piața Revoluției, în București poți admira o mulțime de peisaje urbane superbe. De asemenea, palatele, muzeele, bisericile, străduțele din Centru Vechi chiar reușesc să te transpună într-o veche filă de poveste. Străduțele colorate, precum strada Xenofon, Dealul Mitropoliei sau celebrul perete grafitti din Grădina Icoanei sunt ideale pentru amatorii de fotografie.

Locuri unde se mănâncă bine

După cum probabil ați observat, iubesc să descopăr locuri noi și în special locuri unde se mănâncă bine. În București, există o mulțime de restaurante unde poți servi un prânz sau o cină delicioasă și care totodată au un design deosebit. Îmi place că mereu se deschid astfel de locuri și poți descoperi de fiecare dată alt gust, alți oameni pasionați, alt vibe. Într-adevăr, cred că mi-ar plăcea să existe și mai multe restaurante 100% românești care să promoveze gustul autentic, pe lângă bogăția de restaurante cu specific internațional. Însă, dacă vrei să duci undeva un turist să mănânce românesc, recomand celebrul Caru’ cu Bere din Centru Vechi, care nu este doar un restaurant, ci un loc cu poveste, cu un design interior deosebit și cu prețuri foarte ok!

Mă simt turist în fiecare zi

De fiecare dată descopăr locuri noi pentru că e un oraș imens! Astfel, când am diverse întâlniri, pun Maps-ul și ajung în colțuri la care nici nu mă gândeam că există. Și uite așa am ajuns să cunosc multe zone și să descopăr frumusețea lor absolut întâmplător. Îmi place că pot fi turist, fără să se uite lumea ciudat. Pot face sute de poze și să mă strecor printre străini ca să ascult povestea Bucureștiului spusă de ghid. Ce să mai zic de faptul că nici acum nu am reușit să văd toate muzeele, galeriile de artă și locurile de cultură din București? Și sunt sigură că mulți care poate s-au născut în acest oraș, nu au reșit să viziteze toate obiectivele turistice. Mereu poți găsi activități de turist în acest oraș. Și dacă mă întreabă cineva care e obiectivul meu turistic preferat din București.. Aș spune că îmi place atmosfera de la Muzeul Satului și măreția Ateneului Român.

Are o mulțime de parcuri frumoase

Sunt atâtea parcuri în București, mai mici mai mari, toate de o frumusețe unică! Știu că ăsta a fost printre primele lucruri care m-au fascinat la București: faptul că puteam petrece timpul în parc, fără să mă simt într-un oraș aglomerat, ci undeva departe, în inima naturii. Fiind născută în Piatra Neamț, un oraș micuț, de munte, mereu m-am simțit atrasă de natură, de verde și de momente de liniște. Da, poate e paradoxal că îmi place Bucureștiul. Ei bine, parcurile au reușit să-mi aducă acea frântură de „acasă”. Când eram în anul 1 de facultate, pentru că stăteam aproape, mergeam aproape în fiecare seară în IOR, apoi m-am îndrăgostit de Herăstrău și Tineretului, însă lista de parcuri e atât de lungă… Chiar ai de unde alege!

Evenimente interesante și oportunități

Dacă ești o persoană sociabilă, e bine să știi că în București se organizează o groază de evenimente cool, unde poți întâlni oameni frumoși, cu aceleași pasiuni ca ale tale. Poți face networking și întâlni oportunități la care poate nici nu te așteptai. Capitala oferă tinerilor o mare posibilitate de a se dezvolta în sfera în care își doresc. Bineînțeles, sunt și alte capitale universitare extrem de frumoase, însă în funcție de sfera în care dorești să profesezi, Bucureștiul chiar îți deschide porți. La început mă gândeam că e doar un clișeu, însă acum realizez că pe bună dreptate, așa e. A fost cea mai bună alegere! Pe lângă oportunitățile de carieră, e fain că poți găsi în fiecare seară câte ceva de făcut sau un eveniment interesant. Fie că vorbim despre concerte de jazz, de conferințe, workshop-uri, teatru independent sau tot felul de întâlniri, dacă dai un search pe Google, mereu vei găsi ceva de făcut. N-ai cum să te plictisești!

Găsești tot ce vrei și ce nu vrei

În primul rând, mă refer la magazine, branduri și tot felul de afaceri în floare unde poți găsi tot ce vrei. Dacă în provincie te chinui să îți găsești un palton de exemplu, la care visezi, în București ți-e greu să te hotărăști de unde să alegi. V-am zis și mai sus că vin dintr-un oraș mic, unde colegii de liceu mergeau în Bacău ca să-și cumpere haine și erau toți trași la indigo. Ei bine, în București să zicem că probabilitatea e mai mică. Pe lângă acest aspect, îmi place să observ că din ce în ce mai mulți tineri își deschid afaceri în București, care ajung să producă niște chestii foarte tari și de care ne putem bucura. Da, chiar îmi place că pot găsi absolut orice, cu foarte mici excepții (niște produse de beauty care sper să fie aduse și în țară).

E un oraș viu, „tânăr și neliniștit”

Dacă aș putea să personific Bucureștiul, clar i-aș spune că e „tănâr și neliniștit”, că e plin de viață, că e vesel, că are un vibe pozitiv, că nu doarme și te face să vibrezi atunci când te întâlnești cu el. Că dimineața sunt pline străzile și la fel de pline-s și la 10 seară. Că e plin de oameni creativi, cu chef de viață, de inspirație, de frumos, de energie. Că nu te saturi să-l privești nici la apus, nici la răsărit, că reușește să îmbine vechiul cu noul într-un mod unic și că te surprinde când trebuie să o facă.