10 lucruri despre prima lună cu bebe acasă

Erin are aproape trei luni, iar articolul este despre prima ei luna de viață. Asta ca să înțelegeți cam de cât timp mă chinui să leg aici câteva rânduri. Pe scurt, cam asta înseamnă să te acomodezi cu rolul de mamă; nu mai ești tu pe primul loc, ci tresari la fiecare scâncet, brațele tale sunt pregătite mereu pentru îmbrățișări, iar atenția ta este îndreptată în majoritatea timpului către omuleț. Cu toate acestea, am reușit să îmi adun gândurile și să vă împărtășesc din “experiența” mea de până acum – cam ce se întâmplă în prima lună cu un bebe acasă.

1.Prima noapte se lasă cu plâns sau cu stare de panică. Și tu, și tati, și bebe. Copilașul vine într-un mediu total nou, așa că așteaptă-te să fie o schimbare pentru toată lumea. Va fi un sentiment foarte ciudat să vezi că în casa unde erați doi, a mai apărut un membru care e dependent în totalitate de tine. Cel mai probabil în prima noapte nu vei închide un ochi, îl vei privi îndelung și îi vei asculta respirația. În timp, te vei obișnui ușor ușor cu fiecare grimasă a copilului tău și vei reuși să ațipești și tu, cât el doarme.

2. Durerile de burtică sunt inevitabile în majoritatea cazurilor. “Colicele” în denumirea lor populară, se regăsesc la majoritatea bebelușilor la începutul vieții, iar la unii se manifestă mai intens, la alții mai puțin. Sistemul lor digestiv nu e încă dezvoltat, așa că durerile de burtică, gazele și stările de neliniște sau plâns îi chinuie atât pe micuți, cât și pe părinții lor. Noi am avut noroc că durerile de burtică nu au durat mult, iar bebelina nu a fost foarte “vocală”, ci ne dădeam noi seama că o doare burtica după modul în care se comporta. Primele 3 săptămâni au persistat, iar apoi s-au diminuat treptat. La noi au funcționat ca remedii sunetele albe, masajul pe burtică, bicicleta, purtatul în sistem, skin-to-skin, legănatul și cântatul.

3. Alăptarea nu este magică la început, ci dimpotrivă, poate naște frustări și este epuizantă. Pregătește-te psihic să treci prin furia laptelui, sâni angorjați, chiar și ragade până se reglează lactația în funcție de nevoile bebelușului tău. E o muncă de echipă, până să vă dați seama amândoi cum funcționează totul. La noi începutul a fost destul de dificil, deoarece nu am reușit să o atașez la sân din prima, încă din spital. Prima săptâmână am alăptat-o cu ajutorul unor mameloane de silicon, iar mai apoi le-am scos treptat până a reușit să se atașeze. Recunosc că nu știu ce m-aș fi făcut fără vizita acasă a unei consultante în alăptare. Am contactat-o încă din spital pentru că am văzut că nu e așa ușor cum pare, iar a doua zi dimineața după ce am ajuns de la spital, a venit la mine. O așteptam ca pâinea caldă, iar consultația ei ne-a fost de foarte mare ajutor!

4. Unii copii dorm noaptea, alții nu prea, alții deloc. Totuși ești norocoasă dacă va dormi în reprize de 2-3 ore și se va trezi doar ca să mănânce. Copii alăptați se pot trezi și din oră în oră ca să stea la sân, așa că pregătește-te ca în prima luna să nu existe un program, iar somnul să fie destul de neregulat. Ușor ușor, începând cu a doua lună, bebelușul își mai reglează din somn (cel puțin așa a fost la noi). Dacă ar fi să fac o diferență între prima și a doua lună, e ca în prima lună dormea mai multe ore legate ziua deci reușeam să mă odihnesc și eu pe timpul zilei, însă acum în a doua lună este foarte activă ziua, are somnuri scurte, iar noaptea doarme mai multe ore legate.

5. Dacă înainte puneai o dată pe săptâmână rufe la spălat, după ce vine bebe vei spăla în fiecare zi. Poți fi luată prin surprindere de o explozie în pampers, o vomă în jet sau regurcitări care se întâmplă cam după fiecare masă. În unele zile am schimbat și câte patru rânduri de body-uri, plus museline, pături, etc.

6. Așteaptă-te ca pachetul de scutece pe care i l-ai luat săptămâna trecută să fie gata într-un timp foarte scurt. În primele săptămâni poți schimba și câte 10 pamperși pe zi. Este absolut normal, nu te speria. Treptat va avea nevoie de mai puține scutece zilnic. De asemenea, vei observa că numărul scutecelor va trebui schimbat foarte rapid, așa că nu investi în prea multe pachete de scutece de un singur număr. Noi am rămas cu foarte multe scutece nefolosite numărul 1 și 2; am ajuns în luna a doua să cumpărăm numărul 3 la scutece (depinde și de marca folosită).

7. Dacă nu ai parte de ajutor pe timpul zilei, vei tânji după 10 minute de duș seara – echivalent cu paradisul pe Pământ. Vei aștepta cu sufletul la gură să ajungă partenerul acasă ca să poți respira puțin și să poți intra în duș fără stresul că vei auzi bebelușul plângând în timp ce tu ești cu șamponul în păr (horror story).

8. Dacă în sarcină găteai câte trei feluri de mâncare și experimentai tot felul de rețete, după ce naști te vei mulțumi cu un sandwich mâncat pe grabă sau ceva ce se face în maximum 5 minute. Saaau și mai bine, comanzi ceva (unii ar zice, halal mama, nu?!) Deși unii poate se întreabă ce face o mamă acasă toată ziua, a avea grijă de un bebeluș poate fi foarte solicitant atunci când ești singură. Bebelușii în prima lună pot fi foarte “needy”, ceea ce înseamnă că există posibilitatea să îți petreci majoritatea timpului cu bebe la sân sau în brațe. Eu m-am abonat la aplicațiile de comandat mâncare acasă, iar cumpărăturile din supermarket le fac tot cu ajutorul tehnologiei (thanks God) sau le face soțul.

9. Pusee sau salturi mentale – cuvinte pe care le vei rosti des! Sunt acele momente în care bebele e foarte agitat, irascibil, ar sta non stop la sân și nu doarme foarte mult. Cel mai probabil vei avea salvat în telefon un calendar cu săptămânile în care bebele va trece prin aceste perioade mai dificile. Pe mine m-a ajutat foarte mult aplicația The Wonder Weeks pentru a înțelege ce se întâmplă și cum pot veni în sprinijul bebelușului în aceste perioade cheie în dezvoltarea sa.

10. Așteaptă-te să cauți orice lucru mic pe Google! Face caca verde, Google. I-a apărut o bubiță, Google. Ți se pare că plânge diferit, Google. Ah, mai sunt și celebrele grupuri de mămici de pe facebook. Recunosc că m-am înscris și eu în câteva grupuri încă din timpul sarcinii, însă așa de repede cum m-am înscris, la fel de repede am și ieșit de-ndată ce am văzut cam cum stă treaba “pe bune” cu un bebe acasă și am văzut ce războaie se pot naște între mamele cu păreri diferite. Am zis că cel mai bine este să mă bazez pe instictul matern și să nu îmi fac 494628 gânduri sau să mă încarc negativ citind tot felul de situații sau comentarii. Cred că acum sunt activă doar într-un singur grup cu puține membre, care este mai zen și abordează deseori chestiuni off topic motherhood.

Cele care ați trecut deja prin prima luna cu bebe acasă, care sunt experiențele voastre? 👶